10 kaapin saranoiden tyyppiä ja valinta (2023)

Kodinparannus

Tekijä:

Timothy Dale

Timothy Dale

Timothy Dale on kodin korjausasiantuntija ja kirjailija, jolla on yli vuosikymmenen käytännön kokemus rakentamisesta ja kodin parantamisesta. Hän on perehtynyt asuin-, liike-, teollisuus- ja laitosten putki-, sähkö-, puusepän-, asennus-, saneeraus- ja projektinhallintaan.

Lue lisää The Spruce'sistaToimituksellinen prosessi

Päivitetty 21.6.23

Arvostellut

Dekaani Biermeier

10 kaapin saranoiden tyyppiä ja valinta (1)

ArvostellutDekaani Biermeier

Deane Biermeier on asiantuntijaurakoitsija, jolla on lähes 30 vuoden kokemus kaikenlaisista kodin korjauksista, ylläpidosta ja saneeraustehtävistä. Hän on sertifioitu lyijypuuseppä ja hänellä on myös EPA:n sertifikaatti. Deane on The Spruce's Home Improvement Review Boardin jäsen.

Lue lisää The Spruce'sistaArviointilautakunta

10 kaapin saranoiden tyyppiä ja valinta (2)

Kaapin saranattukevat kaapin ovea ja antavat sen avautua ja sulkeutua vapaasti, ja kaapit voivat saada erilaisen esteettisen ulkonäön riippuen oveen valituista kaapin saranoista. Kaikkia kaapin saranoita ei ole tehty jokaisellekaapin oven tyyppi.

Upotetut kaapin ovet, jotka ovat samassa tasossa kaapin rungon kanssa, käyttävät tyypillisesti puskuasaranat, upotetut saranat tai pinta-asennussaranat. Täysi peittokuvakaapin ovetjotka peittävät koko kaapin aukon ja kehyksen, käyttävät yleensä uppoasennusta, pinta-asennusta ja täyspäällyssaranoita.

Osittain peitetyt ovet peittävät koko kaapin aukon, mutta vain osan etukehyksestä. Näissä kaapin ovissa käytetään yleensä osittaisia ​​kieto-, osittaista päällekkäis- ja uppoasennussaranoita. Tämän oppaan avulla saat lisätietoja näistä 10 kaapin saranatyypistä ja valinnasta.

 • 0110:stä

  Pinta-asennussaranat

  Parasta varten: Esteettinen muotoilu, kehyskaapit ja osittain tai kokonaan päällekkäiset kaapistoovet.

  Pinta-asennussaranat, kuten nimi kertoo, kiinnitetään kaapin rungon ulkopuolelle ja kaapin ulkopintaankaapin ovi. Tämä asennustyyli tekee koko saranan näkyväksi kaapin ulkopuolelta, joten pinta-asennussaranoissa on yleensä houkutteleva väri tai muotoilu, joka parantaa kaapin esteettistä vetovoimaa.

  Näitä saranoita käytetään tyypillisesti kehyskaapeissa, joissa on osittainen tai kokonaan peitetyt ovet. Jos kuitenkin haluat, että kaapin saranat ovat osittain tai kokonaan piilossa, kun kaapin ovi on kiinni, pinta-asennussaranat eivät ole hyvä valinta.

 • 0210:stä

  Puolipiilotetut saranat

  Parasta varten: Osittain näkyvät kaapin korostukset, kehyskaapit ja osittain tai kokonaan peitetyt ovet.

  Puolipiilotetut saranat valmistetaan samalla tavalla käytettäviksi kehyskaapeissa, joissa on osittainen päällekkäiset tai kokonaan peitetyt kaapin ovet. Tämän tyylinen sarana on enimmäkseen piilossa kaapin oven takana, kun kaappi on kiinni, mutta pieni osa saranoista on esillä karmin tai oven reunan sivulla.

  Tarkemmin sanottuna oven siipi on kokonaan piilossa, kun taas karmin siipi jää pääosin näkyviin kaapin ulkopuolelta. Tämä muotoilu voi auttaa parantamaan kaapin nykyistä ulkoasua ja estetiikkaa lisäämällä ripaus väriä, kiiltävää kromia tai jopa mattamustia aksentteja jokaiseen kaapin oveen.

 • 0310:stä

  Pakaran saranat

  Parasta varten: Perinteinen estetiikka,kehyksettömät kaapit, ja upotetut kaapin ovet.

  Päipäsaranoissa on kaksi suorakaiteen muotoista asennuslevyä ja keskisylinteri saranatappia varten. Tämä perinteinen malli voidaan asentaa kehyskaappiin, mutta asentajan on leikattava puinen syvennys, joka tunnetaan nimellä kaapin ovi, jotta se asettuu tasolle kaapin etukehystä vasten.

  Tätä saranatyyliä käytetään yleisemmin eurooppalaistyylisissä kehyksettömässä kaapissa, joissa on upotetut kaapin ovet. Karmin siipi kiinnittyy kaapin karmin sisäpuolelle, kun taas oven siipi kiinnittyy oven sivuun siten, että vain piippu tulee näkyviin, kun kaapin ovi suljetaan.

 • 0410:stä

  Upotetut saranat

  Parasta varten: Saranaton ulkonäkö, kehyksettömät kaapit ja upotetut kaapistoovet.

  Kuten nimestä voi päätellä, upotetut saranat on suunniteltu upotettaviin kaapin oviin. Saranan taivutus mahdollistaa oven sulkeutumisen kokonaan näyttämättä mitään saranan osaa. Tämän tyyppinen sarana tulee asentaa kehyksettömän kaapin sisäpuolelle ja oven takareunaan, jotta ovi asettuu tasolle kaappilaatikon sisällä.

  Upotettuja saranoita voidaan käyttää etukehyskaapeissa, vaikka kehyksen siiven on kiinnitettävä etukehykseen, jolloin saranan puolikas jää näkyviin, kun kaapin ovi suljetaan.

  Jatka kohtaan 5/10 alla.

 • 0510:stä

  Osittaiset päällyssaranat

  Parasta varten: Kaapin korostukset, kehyksettömät kaapit ja osittain päällekkäiset kaapin ovet.

  Osittaiset päällyssaranat kiinnitetään kaapin sisäpuolelle ja kaapin oven taakse jättäen piipun näkyviin, kun ovi suljetaan. Päällekkäisten saranasiipien vuoksi kaapin ovi pyrkii asettumaan ulos kaapin edestä, mikä helpottaa ovien avaamista ilman ovennuppia tai ovenkahvaa.

  Koska osa saranoista on aina näkyvissä, osittaisia ​​päällekkäisiä saranoita voidaan käyttää korostamaan kaapin olemassa olevaa estetiikkaa.Valitse viimeistelyjoka erottuu joukosta tai valitse neutraalimpi viimeistely, joka sulautuu nykyiseen muotoiluun.

 • 0610:stä

  Täysi päällyssaranat

  Parasta varten: Piilotetut toiminnot, kehyksettömät kaapit, täysin peitetyt kaapin ovet.

  Täysi päällekkäisiä saranoita käytetään usein kehyksettömissä kaapeissa, joissa on täysin peitetyt kaapin ovet. Karmin siipi kiinnitetään kaapin sisäpuolelle ja oven siipi kiinnitetään kaapin oven takaosaan, jolloin se sulkeutuu kokonaan paljastamatta karmia.

  Näillä saranoilla kaapin ovet asettuvat hieman ulos kaapin etupinnasta, jolloin ovi voi kääntyä avautuneesta kiinni hankaamatta kaapin pintaa vasten.

 • 0710:stä

  Huuhtele saranat

  Parasta varten: Kapeat välit, kapeat kaapin oven välit ja piilotettuasennus.

  Tasossaranat ovat samanlaisia ​​kuin peräsaranat, paitsi että niiden profiili on ohuempi, mikä pienentää kaapin oven ja kaapin välistä rakoa. Nämä saranat ovat ihanteellisia, kun sinulla on kaappi tai kaapin ovi, jota ei voida leikata peräsaranaa varten.

  Upotussaranat on suunniteltu siten, että kun sarana suljetaan, oven siipi istuu karmin siiven sisällä. Tämän saranan isoin osa on piippu ja tappi, jotka näkyvät joskus kaapin ulkopuolelta, kun kasvojen rungossa käytetään tasossaranoitakaapit.

 • 0810:stä

  Kääri saranoiden ympärille

  Parasta varten: Vahva tuki, puolipiilotettu asennus.

  Wrap around saranoilla on ainutlaatuinen muotoilu, joka kietoutuu rungon sisäreunan ympärille ja tarjoaa paremman tuen kaapin ovelle. Tämä muotoilu jakaa oven painon ja ruuveihin kohdistuvan paineen suuremmalle alueelle saranoiden lujuuden parantamiseksi.

  Näitä saranoita käytetään tyypillisesti kehyksettömiin kaappeihin, joissa on osittainen tai kokonaan peitetyt ovet, vaikka on olemassa täysin kietovia saranoita, jotka mahtuvat kehyksen päälle kehystyylisessä kaappilaatikossa.

  Jatka kohtaan 9/10 alla.

 • 0910:stä

  T-tyyliset saranat

  Parasta varten: Maalaismainen esteettinen muotoilu, yksinkertainen asennus ja raskaskaapin ovituki.

  T-tyylisiä saranoita ei käytetä niin yleisesti kuin ennen. Tämä klassinen maalaismainen estetiikka on loistava lisä ranch-tyylisen kodin keittiön kaappeihin tai kotiin, jossa on luonnollisesti maalaismainen viehätys.

  Esteettisen perussuunnittelun lisäksi T-tyyliset saranat on myös suhteellisen helppo asentaa kaappikotelon ulkosivulle ja kaapin oven puolelle. Näillä saranoilla on tyypillisesti kova lujuus ja kestävyys, joten niitä voidaan käyttää tukemaan täyspuisten kaapin ovien painoa pelkkien paneelien tai lastulevyn sijaan.

 • 1010:stä

  Butterfly saranat

  Parasta varten:Vintage koristeellinen estetiikkaja helppo asennus.

  Butterfly-saranat on suunniteltu erityisesti esteettiseen tyyliin. Kuten nimestä voi päätellä, saranat ovat perhosten muotoisia. Karmin siipi kiinnitetään kaappilaatikon ulkopuolelle ja oven siipi kiinnitetään kaapin oven etuosaan, joten perhosmalli on aina esillä.

  Nämä saranat eivät vaadi kiinnitystä, joten ne on suhteellisen helppo asentaa poralla tai ruuvimeisselillä. Lisäksi perhossaranat toimivat hyvin osittaisten ja täysin peitettyjen kaapin ovien kanssa, vaikka ne menettävät osan esteettisyydestään, kun niitä käytetään upotettujen kaapin ovien kanssa.

Kaapin saranoiden valinta

Ennen kuin päätät kaapin saranoista, on tarpeen harkita kaapin tyyppiä ja kaapin ovien tyyppiä. Kaappilaatikoita on tyypillisesti kahta eri mallia, mukaan lukien etukehys ja kehyksetön, kun taas kaapin ovet voivat olla upotettuja, kokonaan päällekkäisiä tai osittain päällekkäisiä.

Runkokaapeissa on kehys asennettuna kaapien etupuolelle, kun taas kehyksetön kaappilaatikko on käytännössä vain paljas laatikko. Upotetut kaapistoovet toimivat hyvin kehyksettömien kaappilaatikoiden kanssa, koska ne asennetaan samalle tasolle kaapin rungon kanssa.

Täyspäällysteisiä kaapin ovia voidaan käyttää joko etukehyksen tai kehyksettömän kaapin kanssa. Nämä ovet peittävät koko kaappilaatikon aukon sekä kaappilaatikon puisen pään. Osittain peitetyt kaapin ovet sopivat parhaiten kehyskaappien kanssa, vaikka ei ole mahdotonta käyttää osittain peitettyjä ovia kehyksettömien kaappien kanssa. Nämä ovet peittävät koko kaappilaatikon aukon, mutta kaappilaatikon puureuna on esillä.

Kun olet määrittänyt kaapien ja kaapin ovien tyypin, voit kaventaa kaapin saranoiden tyypin sellaisiin, jotka ovat yhteensopivia nykyisen kaappirakenteen kanssa. Päätä seuraavaksi, haluatko piilotetut vai paljaat saranat, valitse sitten houkutteleva viimeistely ja harkitse lopuksi, tarvitsetko liiketoimintoja, kuten pehmeästi sulkeutuvia saranoita, jotka hidastavat kaapin ovea kolauksen välttämiseksi, tai itsestään sulkeutuvia saranoita, jotka vetävät ovi sisään pienemmällä vaivalla.

5 pihdityyppiä ja valinta

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated: 11/10/2023

Views: 5393

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.