Dana 60 tasauspyörästö (2023)

Kaikki amerikkalaiset valmistajat ovat hyväksyneet harvat taka-akselikokoonpanot yhtä laajalti kuin Dana 60. Kaikki neljä yhdysvaltalaista autonvalmistajaa ja kansainväliset kuorma-autot käyttivät sitä joskus alkuperäisenä varusteena 1960-90-luvulla. Vaikka Chrysler oli ainoa valmistaja, joka esitti Dana 60:n henkilöautossa, sitä esiintyi valtavassa määrässä kaikkien toimittajien kuorma-autoja monissa raskaissa sovelluksissa ja välityssuhteissa. Sitä on käytetty myös nelivetoisissa autoissa etutasauspyörästönä. Melko 500 kiloa painava Dana 60 ei todellakaan aio säästää rahaa bensapumpussa, mutta 9-3/4 tuuman rengashammaspyörän koko tekee siitä todellisen työhevosen raskaille kuormille tai suuren vääntömomentin voimansiirtoyhdistelmille.Dana 60pystyy käsittelemään helposti 600 hevosvoimaa tuottavia voimansiirtoja, ja sitä pidetään yleisesti vahvimpana henkilöauton akselina.

Dana 60 on myös melko mukautuva. Melkein mikä tahansa rengas- ja hammaspyöräyhdistelmä, jonka haluat välillä 3.54:1–7.17:1, on edelleen helposti saatavilla. Dana 60:n päivittäminen entistä vahvemmalle on myös vaihtoehto ostamalla 8620- tai 9310-metalliseos jälkimarkkinavaihteet. Tämä tekeeDana / Spicer60 suosittu valinta neljännesmailin kilpailijoille sekä lihasautojen harrastajille. Dana 60 -akselin iso 3 tuuman letkun halkaisija tekee siitä raskaan valinnan myös kuorma-auton harrastajille.

Dana 60 tasauspyörästö (1)Tunnusnumeroiden sijainnit Dana-akseleilla

Mopar esitteli Dana 60:n ensimmäisen kerran 1950-luvun lopulla joissakin raskaissa 1/2- ja 3/4-tonnisissa 4WD-mikeissä. Ford käytti myös Dana 60:tä raskaissa avolava-autoissaan 1950-luvun lopulla. Seuraavien viiden vuosikymmenen ajan kaikki suuret amerikkalaiset valmistajat käyttivät tätä akselia joko etu- tai taka-akselikokoonpanoissa. Tämän kuun artikkelissa keskitymme vain Dana 60:een, jota käytettiin taka-akselisovelluksissa. Chrysler aloitti Dana 60:n käytön vuonna 1966 isokokoisissa B-runkoisissa henkilöautoissa (erityisesti426 Hemija 440-moottorit 4-vaihteisella vaihteistolla).

Dana 60 tasauspyörästö (2)

Dana 60 on Salisbury-tyyppinen takapää, mikä tarkoittaa, että tasauspyörästön teline irtoaa akselin takaosasta etuosan sijaan. Se voidaan tunnistaa sen 10-pulttisesta takakannessa, joka näyttää makaavan kyljellään. Jokaisessa Dana 60:ssä on valmistuspäivämäärä ja materiaaliluettelon numerot, jotka on leimattu matkustajan puolen akseliputken takaosaan. Nämä luvut ovat melko pieniä, mutta ne ovat aina alkuperäisillä akseleilla. Ylimääräinen valunumero leimataan tasauspyörästön koteloon tasauspyörästön kannen oikeaan alakulmaan. Tämä heittonumero voi olla yksinkertaisesti 60 tai se voi olla jotain muuta, kuten 60-2 tai 60-3. Rakennuspäivämäärä (KK/PP/V) ja materiaaliluettelon numero kertovat, mistä luovuttajakokoonpano alun perin tuli; kannen kiinnityspultteissa olevat lisälaput kertovat suhteen ja onko se varustettu aluistorajoitettu tasauspyörästö. Jos suhdetunniste puuttuu, voit useimmissa tapauksissa kertoa suhteen silti materiaaliluettelon numerosta. Dana 70 -taka-akselilla on sama takakansi; Telinekotelo on kuitenkin suurempi ja valuluvut heijastavat sitä, että kyseessä on 70-sarjan akseli. Julkaisemme avuksesi luettelon Danan materiaaliluetteloiden valunumeroista Hemmings.com/parts-locator-osien paikannusosiossa.

Löydät matkustajatyyppisen Dana 60:n yhdestä näistä luovutusautoista, jos se on varustettu 426- tai 440-moottorilla:

o 1966 Dodge Coronet ja Charger, Plymouth Belvedere ja Satellite

o 1967-72 laturi, Super Bee, R/T, GTX ja Road Runner

o 1970-71 'Cuda ja Challenger

Teollisuustyyppiset akselit löytyvät missä tahansa seuraavista kuorma-autosovelluksista:

o 1969-'88 Jeep J-20, J-2000 ja J-4000 mikit

o 1967-77 Chevrolet ja GMC 3/4 tonnin avolavat

o 1975-'87 Chevrolet ja GMC 1 tonnin avolavat ja esikaupunkiautot

o 1979-'91 Chevrolet ja GMC 1-tonniset pakettiautot kaksoistakapyörillä

o 1955-'99 Dodge 3/4 tonnin avolavat

o 1993-01 Dodge 3/4 tonnin pakettiautot

o 1955-'93 Dodge 1 tonnin avolavat

o 1955-'85 Fordin 3/4 tonnin avolavat

o 1980-'98 Ford E200/E250 pakettiautot yhdellä takapyörällä

o 1955-76 Ford 1-tonniset kuorma-autot

Näitä tasauspyörästöjä oli kaksi perusmallia. Henkilöautokokoonpano sisälsi kolmireikäisen kiinnityspinnan kotelon etuosassa hammaspyörän vaimentimen asentamiseksi, joka pitää takapään oikeassa linjassa voimansiirron kanssa raskaan vääntömomentin alaisena. Teollisuusversiota käytettiin kaikissa kuorma-autosovelluksissa, eikä siinä ole tätä asennuspintaa. Koska suurin osa teollisista takapään koteloista on rakennettu kuorma-autoille, ne ovat yleensä liian leveitä useimmille henkilöautoille, mutta Dana 60:tä voidaan kaventaa leikkaamalla akseliputket sopivan pituisiksi ja asentamalla henkilöautomaiset päätynapat. Uusia matkustaja- ja teollisuustyylisiä napoja voidaan ostaa, ja jälkimarkkinoiden akseleita on saatavana myös 30- tai 35-silaversioina, jotka sopivat mihin tahansa lyhennetylle pituudelle. Uudet akselit voivat olla paras vaihtoehtosi mukauttaa teollisuusakselia henkilöautoon sopivaksi. Vaikka B-runkoisissa Mopareissa käytettiin viiden pultin pulttikuviota, useimmissa teollisuustyylisissä kuorma-autojen akseleissa käytettiin kuusi- tai kahdeksankorvaista akselia, jota on vaikea porata uudelleen viiden pultin malliksi.

Dana 60:n henkilöautoversio oli varustettu Mopar "Powr-Lok" -puolikelluvalla liukumattomalla tasauspyörästöllä vuosina 1966-69. Powr-Lok-tasauspyörästössä käytettiin 30-ura-akseleita. Powr-Lok-differentiaalien hammasrattaat olivat 10 splinen halkaisijaltaan 1-5/8 tuumaa. Myöhempinä vuosina esiteltiin sauva- ja kartiotyyppinen puolikelluva, rajoitettu liukuminen, jota kutsutaan yleisesti "Trac-Lokiksi", sekä 29-kiila 1-5/8 tuuman hammaspyörän akselilla ja 35-kiila-akselit. Henkilöauton akseleilla oli yhteisiä komponenttejaMopar 8-3/4 tuuman takapääesitimme aikaisemmassa kolumnissa. Akselin laakerit, tiivisteet ja pidikepaketit ovat keskenään vaihdettavissa. Koska matkustajan puoleiset Dana 60 -akselit ovat aina hieman lyhyempiä kuin kuljettajan puoleiset akselit, 8-3/4 tuuman akselit eivät vaihdu suoraan Dana 60:een. Trac-Lok-tasauspyörästöjen (Spicer numero 3-4-5731X) vaihtopyörähaarat ovat 29-spline-sarjan (Spicer numero 3-4-5731X) (Spicer-numero 3-4-5731X) (Spicer numero 3-4-5731X).U-liitokset. GM-tyylisten 1350-sarjan U-liitosten käytön etuna on, että voit käyttää päätykappaleissa myös painavampia U-pulttipidikkeitä alkuperäisissä Detroit 7290 -tyylisissä U-liitoksissa käytettyjen litteiden hihnojen sijaan. Pre-'69 tasauspyörästöjen hammaspyörät ovat saatavilla vain alkuperäisissä 10-urassa Detroit-tyylisiä niveliä varten (Mopar-osanumero P4876804). Kuorma-autosovelluksissa käytettävät teollisuusakselit ovat joko puolikelluvia tai täyskelluvia, ja niissä on suurempi akselilaakeri kuin matkustajatyyppisissä takaosissa. Mahdolliset suhteet voivat vaihdella 3,54:1 - 7,17:1; Useimmat helposti saatavilla olevat henkilöautojen ja 3/4-tonnisten kuorma-autojen välit ovat kuitenkin jossain välissä 3,54:1–4,10:1 (4,10:1 on suurin suhde, jota voidaan käyttää vaihtamatta toiseen koneeseen). Matkustaja-akseleita, joissa on hammaspyörän kiinnityspinta, on vaikea löytää ja ne vaativat korkeaa hintalappua. Teolliset versiot ovat runsaat ja halvempia, ja monet jälkimarkkinoilla tarjottavat Dana 60:t ovat kunnostettuja teollisuusakseleita ilman snubber-kiinnitystä.

Kun siivoat käytävien läpi vaihtotapaamisessa tai paikallisella pelastuspihallasi, tarkista luovuttajakokoonpano huolellisesti. Vaikka nämä takapäät ovat erittäin vahvoja, niillä on toisinaan ongelmia kotelon sisällä olevien sivulaakerien pyörimisessä. Kotelon kotelon kuljettajan puoli on paras paikka tämän kulumisen tarkistamiseen, koska tämä laakerikehä kestää suurimman osan kuormitusta. Tämä ongelma voidaan korjata; se on kuitenkin aikaa vievää ja kallista. On parasta pysyä poissa akseleista, joilla on tämä ehto, jos mahdollista.

Sanomattakin on selvää, että on tärkeää, että luovuttaja-ero tarkastetaan huolellisesti tämäntyyppisen kulumisen varalta, samoin kuin mahdolliset muut komponentit, jotka voivat kulua ajan myötä. Sinun tulisi harkita vähintään nesteiden, tiivisteiden ja akselin laakereiden vaihtoa. Jälkimarkkinoiden toimittajat ovat kehittäneet akselilaakeripaketin, joka eliminoi tarpeen säätää kokoonpanon päätyvälystä ulommasta matkustajan puoleisesta akselin laipasta, kuten Chrysler 8-3/4 tuuman tapauksessa. Tämän paketin Mopar-osanumero on P5249444. Tasauspyörästön purkamisen yhteydessä on erittäin tärkeää muistaa seurata, mistä välilevyt on poistettu ja kuinka monta on poistettu. Välilevyt sijaitsevat useissa paikoissa ja on paljon helpompaa koota Dana 60 takaisin yhteen ja tarkistaa välykset, jos pääset takaisin lähtökohtaan käyttämällä samaa määrää välilevyjä samoissa paikoissa.

Kuten luovuttajakuorma-autojen luettelosta näkyy, Dana 60:n asentaminen mihin tahansa täysikokoiseen lavaan on suhteellisen yksinkertaista. Useimpien luetteloitujen ajoneuvojen akselin pituus on 60-68 tuumaa. Tämä tekee niistä myös loistavan ehdokkaan asennettavaksi 70-luvun puolivälin Chrysler B-, C- ja E-koreihin sekä keskikokoisiin Fordeihin vuosilta 1967-73 ja täysikokoisiin Fordeihin vuosilta 1960-1964. Alkuperäisellä akselin leveydellä 62 tuumaa Dana 60 on myös hyvä ehdokas vuosien 1955-1959 Chevy-mikit. Kevätahvenet on todennäköisesti siirrettävä; Nämä voidaan kuitenkin irrottaa ja hitsata uudelleen, tai uusia, halkaisijaltaan 3 tuuman jousiaseita voi silti ostaa taka-akselin osien toimittajilta muiden mainitsemiemme päivitystarvikkeiden ohella. Kun Dana 60 on 13-1/2 tuumaa pitkä edestä taaksepäin, se voi myös vaatia sinua lyhentämään vetoakselia jopa 2 tuumaa millä tahansa Salisbury-tyylisellä (ei irrotettavalla kannattimella) akselilla. Tämä ei välttämättä päde, kun vaihdat banjo-tyylisellä (irrotettavalla) akselilla, kuten 9-tuumaisella Fordilla.

Tarkastellessamme hyvän käytetyn luovuttajan takaosan löytämistä, emme löytäneet käytännössä yhtään käytettyä matkustajatyyppistä Dana 60 -mallia. Löysimme kuitenkin monia kuorma-auton akseleita saatavilla suhteellisen halvalla. 3/4 tonnin Dodge-tasauspyörästö voi olla niinkin edullinen kuin 200 dollaria, ja useimmat myyvät 400 - 500 dollaria. Tämä on kaukana yhden tällä hetkellä tarjottavan täydellisen kunnostetun yksikön ostamisesta. Rumpujarruilla varustetun kunnostetun yksikön hinta on 2 100–3 600 dollaria akselien pituudesta ja välityssuhteesta riippuen. Vaihtopyörästöjä, joissa on takalevyjarru, tarjotaan 3 000 - 3 800 dollarilla.

Kuten näet, voit kuitenkin helposti löytää käytetyn yksikön ja rakentaa sen omien määritystesi mukaan alle 1 400 dollarilla, kun sinulla on vähän tietoa käsissäsi ja vähän metsästämällä, mukaan lukien uudet akselit, luistorajoitetun tasauspyörästön korjaussarja sekä uudet rengas- ja hammaspyörät. Vahvimpana henkilöautona pidetyn tasauspyörästön kokoonpanon lisäetu antaa myös mahdollisuuden tehdä monia muutoksia moottorin suorituskyvyn muutoksissa hevosvoimasta riippumatta. Vaikka Dana 60 on ollut käytössä yli 50 vuotta, se on silti loistava tapa päivittää suorituskykyinen autosi. Se voi olla suhteellisen helppo löytää ja myös edullinen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated: 20/01/2024

Views: 5365

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.